Fra kirkegård til park
Kirkeparken var kirkegård fra middelalderen, og hele området er automatisk fredet. Etter Domkirkens oppføring i 1861 av arkitekt Grosch, ble kirkegården omformet til en beplantet plass. Fra 2015-18 ble Kirkeparken og tilhørende gater fornyet til vår tids bruk. Kirkeparkens renovering markerer samtidig 100-års jubileet til Tromsø parkvesen, som ble opprettet i 1918. Kirkeparken framstår fra sommeren 2018 som en blomstrende oase om sommeren og en funklende lyspark om vinteren.
Domkirkeplassen
Domkirken har fått en litt bredere og litt større Domkirkeplass. Nye trapper og rampe i granitt fra Iddefjord introduserer kvalitet og komfort. Stiene i Kirkeparken er utvidet til promenader med vannbåren varme. Åpne vannrenner bringer regnvannet fra tak og harde flater til Kirkekanalen langs det gamle Telegrafbygget. Hengende benker, som kokonger, skaper aktivitet langs de beplantede breddene.
Nordisk lys
Kirkeparken er Tromsøs hjerte og skal være en inviterende møteplass også på kvelden. I Kirkeparken har Tromsø domkirke hovedfokus. Lyspunkter er plassert langs parkens ytterkanter mot gatene for å være mindre visuelt dominerende og for å gi fri utsikt til Domkirken.
Blomstrende Oase
Plenhjørnene er erstattet av nesten 7.000 bunndekkende stauder, som blomstrer fra juni til oktober. Staudene i Nord-Norge får ekstra fin blomsterfarge på grunn av det kjølige klimaet. Til 100-års jubileet ble det plantet 20.000 hvitblomstrende blomsterløk.
Edelløvtrær på 70° nord
Til 100-års jubileet ble store alaskapopler og graner felt for å gi mer plass til de verdifulle edelløvtrærne, som trives her på nesten 70°. Almer fra andre steder i parken er flyttet for å lage en almelund rundt Domkirkeplassen. Almene vokser bare 15 cm i året, så det tar 100 år å bli 15 m. En platanlønn er frigjort fra tunge popler mot Kirkegata. To asker trives ved Kirkekanalen. To gullregn vokser mot Kirkegata. Nye lunder av ulike sorter av ungarsk syrin er plantet mot Adolf Thomsens gate, mens mot sør står en mektig balsampoppel.